Aktier för nybörjare - 30 bästa nybörjaraktierna i juli 2024 (2024)

 • Aktier, Investera pengar
 • Senast uppdaterad:

Aktier för nybörjare - 30 bästa nybörjaraktierna i juli 2024 (1)

 • Publicerad av:Anton Gustafsson

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

 • Policy för faktagranskning
 • Redaktionell policy
 • Disclaimer/Annonspolicy

Aktier för nybörjare - 30 bästa nybörjaraktierna i juli 2024 (2)

 • Publicerad och faktagranskad av:Anton Gustafsson

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

 • Policy för faktagranskning
 • Redaktionell policy
 • Disclaimer/Annonspolicy

Letar du efter aktier för nybörjare? Då har du hittat rätt artikel för dig. Här kommer du bl.a. att få lära dig följande saker:

 • Bästa aktierna för nybörjare
 • Så bygger du en aktieportfölj som nybörjare
 • Därför bör du köpa investmentbolag

Så om du läser den här artikeln så ger vi dig flera konkreta tips om hur du kommer igång, hur du bör tänka och vilka aktier som kan vara bra att äga i din aktieportfölj.

Har du ett konto hos en nätmäklare? Om du inte har det ännu så tipsar vi om Avanza bank, Sveriges ledande nätmäklare som vi själva använder.

Här nedanför kan du enkelt skapa ett konto kostnadsfritt på 3 minuter.

Steg nr 1: Öppna ett konto hos en aktiemäklare

Sveriges bästa nätmäklare

Avanza bank

5.0

Fördelar:

 • Vi använder själva Avanza bank!
 • Stort utbud av spar- & investeringsmöjligheter
 • Gratis aktiehandel upp till 50.000kr
 • Vunnit "Årets nöjdaste sparare" +13 år i rad
 • Bra sidor för inspiration & utbildning
 • Insättningsgaranti & investeringsskydd

Nackdelar:

 • Erbjuder inte alla tjänster storbanker gör
 • Inte bästa alternativet för traders

Öppna kontoAvanza recension

Affiliatelänk. *Läs fullständiga villkor på Avanza.se

Innehåll i artikeln

Titta på videon här ovanför för att lära dig mer om aktier för nybörjare.

VI TAR DET FRÅN BÖRJAN...

En aktie motsvarar en ägarandel i ett företag. Varje företag har ett visst antal utestående aktier på marknaden (börsen). Om företaget till exempel har 1 miljon aktier så motsvarar alltså varje aktie man äger en miljondels ägande av företaget.

Det enklaste sättet att köpa aktier är genom att handla aktier i ett börsnoterat företag. Aktier i dessa företag går att köpa till exempel hos sin bank eller via någon nätmäklare så som exempelvis Avanza.

Vi anser att nätmäklarna är mycket bättre jämfört med storbankerna, så ska du börja spara långsiktigt i aktier så bör du definitivt ta dig 3 minuter för att öppna ett konto.

Aktier för nybörjare - 30 bästa nybörjaraktierna i juli 2024 (4)

Mest ägda aktierna bland Avanzas kunder

Här är de mest ägda aktierna bland Avanza banks kunder. Det betyder inte att de nödvändigtvis är de bästa aktierna för nybörjare, men det indikerar på att många tror på bolagen.

Bolag/AktierÄgare
1Investor B278 632
2Volvo B132 063
3Samhällsbyggnadsbo. i Norden B129 380
4Kinnevik B123 045
5Volvo Car B115 757
6Evolution94 290
7Hennes & Mauritz B94 108
8Latour B90 869
9Swedbank A76 821
10Castellum74 509
11Investor A72 111
12Axfood68 121
13Ericsson B64 554
14Swedish Match64 200
15Industrivärden C63 899
16Sinch61 826
17Avanza Bank Holding60 026
18NIBE Industrier B59 917
19Telia Company58 123
20AstraZeneca57 904
21Nordea Bank Abp52 862
22Tele2 B48 438
23SEB A44 429
24Bure Equity41 079
25Sandvik41 067
26ABB Ltd39 915
27Kindred Group39 302
28SSAB B38 578
29Millicom Int. Cellular SDB36 640
30ICA Gruppen15 081

Listan är uppdaterad senast Januari 2022

Håll dig borta från mindre bolag som inte går med vinst

En grundregel är att du bör investera i bolag som gör en vinst på sista raden och som har en bra historik av vinster tidigare år. Även om det inte är en garanti på framtida framgång så visar bolaget att de tidigare har gjort bra saker och vet hur affärsmodellen bör se ut.

Skulle du istället investera i bolag som går med förlust så är det statistikt sett större chans att du förlorar delar eller hela din investering om bolaget aldrig lyckas vända till vinst.

Sveriges bästa nätmäklare

Avanza bank

5.0

Öppna kontoAvanza recension

Affiliatelänk. *Läs fullständiga villkor på Avanza.se

Hur tjänar man pengar på aktier?

Den största anledningen till att man investerar i aktier är i grund och botten för att tjäna pengar. Aktier är den tillgång som över tid gett bäst avkastning för investerare. I och med att aktier är ägarandelar i företag så får man som aktieägare ta del av företagens finansiella framgång. Företagen har goda grundförutsättningar att växa sin vinst över tid.

Två faktorer gör att de flesta företag över tid kan lyckas prestera högre och högre vinstnivåer. Dessa två faktorerna är befolkningstillväxt och inflation. För varje år som går så finns fler människor att sälja till samtidigt som prisnivån i samhället också gått upp – vilket ökar företagens möjlighet att ta ut högre pris för deras varor och tjänster.

Klarar företaget dessutom att växa genom att öka sin marknadsandel eller slå sig in på nya marknader så kan de få en väldigt bra ekonomisk utveckling med åren.

Vu har skapat en steg för steg guide om du är nyfiken på hur man kan bli rik på aktier.

Varför skulle man inte vilja investera och bli delägare i framgångsrika företag med starka varumärken och bra produkter/tjänster?

Anton, grundare av Aktieskolan.se

Kursvinst

Kursvinst är till stor del precis vad det låter som. Det är när man tjänar pengar genom att aktiekursen – priset – på en aktie stiger till en högre nivå än vad man köpte för. Anledningarna till att aktiekursen stiger kan vara många. En uppenbar anledning skulle kunna vara ifall det går bra för företaget.

Om bolaget växer sin omsättning och vinst så blir företaget värt mer pengar. Eftersom att varje aktie motsvarar en ägarandel i företaget så blir därmed också aktien mer värd. Men aktier prissätts inte alltid bara på grund av hur det går för företaget i nuläget. Mycket på aktiemarknaden handlar om vilka förväntningar investerarna har på framtiden.

Till exempel så kan en aktie stiga väldigt mycket om investerarna av någon anledning tror att de framtida vinsterna för företaget kommer att bli mycket högre. På samma sätt kan priset på ett aktie sjunka väldigt mycket om man börjar förvänta sig sjunkande vinster i framtiden – även om företaget för tillfället presterar bra finansiella resultat.

Den upplevda risken i varje företag påverkar också priset på deras aktier. Desto lägre den upplevda risken desto mer är investerarna villig att betala för företaget i förhållande till deras vinster. En förändring av den upplevda risken i ett företags aktier är alltså ytterligare en sak som kan få aktiekursen att stiga eller sjunka.

Aktieutdelning

Det går dock att tjäna pengar på aktier även utan kursuppgångar. Man måste med andra ord inte nödvändigtvis sälja dyrare än vad man köpte för att ha fått en positiv avkastning i slu*tändan. Utöver kursvinster så kan man som aktieägare nämligen tjäna pengar genom att ta del av aktieutdelningar. Dessa aktier kallas ofta för utdelningsaktier.

Utdelning är när ett företag väljer att dela ut pengar till sina aktieägare. Företaget beslu*tar då att dela ut en viss summa pengar per aktie som finns i företaget. Det betyder att summan man får i utdelning beror på hur många aktier man äger.

Att få en aktieutdelning som investerare är alltid trevligt, men om bolaget ser möjligheter till extra tillväxt genom att årerinvestera vinsten så bör de göra det istället för att betala ut pengarna till delägarna.

Anton, grundare av Aktieskolan.se

Det är väldigt vanligt att börsnoterade företag väljer att ge en utdelning. Utdelningen är ett populärt sätt att “göra sig av med” delar av eller hela årets vinst. Alternativet är att behålla vinsten i företaget. Då kan de på något sätt själva investera vinsten för att växa företaget. Detta är vanligt ifall de tror att de kan gynna aktieägarna mer genom att investera i tillväxtinitiativ. Av den anledningen så är det också vanligare för mindre bolag med högre tillväxt att behålla vinsten. De kan vara i stort behov av kapital för att bygga upp bolaget och kunna möta efterfrågan hos kunderna.

Det är också av samma anledning som det är de stora och redan etablerade företagen med begränsad tillväxtpotential som väljer att dela ut hela eller det mesta av sin vinst till aktieägarna. Dessa företag har helt enkelt kommit till en nivå där det inte längre finns tillräckligt attraktiva investeringsmöjligheter för att motivera att inte dela ut vinsterna till ägarna.

Vilket av dessa två alternativ bör man satsa på?

Huruvida man bör föredra att investera i aktier med hög utdelning eller med hög tillväxt är svårt att svara på. Vi kan tycka att en kombination av båda är bra att ha i sin aktieportfölj. Stora och stabila företag med hög utdelning ger ett förutsägbart kassaflöde som kan vara trevligt att få.

Däremot så har de större och mer stabila företagen generellt inte så hög tillväxt. Deras aktiekurser stiger därför sällan så väldigt mycket. Den extra avkastningen man får i form av kursvinster utöver aktieutdelningen är på grund av detta ofta inte så stor.

Tillväxtbolag har å andra sidan ofta en väldigt stor potential till stora kursvinster. Men också allt som oftast en väldigt låg eller ingen utdelning alls. Vilken av de olika företagstyperna som kommer att generera högst totalavkastning över tid är därför svårt att sia om.

Historiskt sett har dock tillväxtbolag genererat en hög avkastning. Dessa bolag kan dock vara lite mer riskfyllda då en stor del av deras värde bygger på förväntningarna om en fortsatt hög framtida tillväxt. Skulle deras tillväxt börja avta och bli markant lägre än förväntat så kan aktiekursen därför börja sjunka.

VÄLJ EN BANK

Vart köper man aktier som nybörjare?

Du kan köpa aktier genom de flesta bankerna. Samtliga storbanker erbjuder sina egna lösningar för aktiehandel. Vi rekommenderar dock att man använder sig av någon nätmäklare för sina investeringar.

Nätmäklarna har ett bättre utbud av både aktier, fonder och andra innovativa spartjänster och produkter. På den svenska marknaden så är nätmäklarna Avanza och Nordnet överlägset störst sett till antalet kunder. De har även bra guider när du vill handla aktier för nybörjare.

Vill du lära dig mer om det är bäst för dig att välja aktier eller fonder så rekommenderar jag vår artikel där vi går igenom allt du behöver veta för att avgöra om det passar bäst med antingen aktier eller fonder.

Det är också Avanza och Nordnet som vi rekommenderar och tycker har det bästa helhetserbjudandet till sina kunder. Se vår jämförelse om du bör välja Avanza eller Nordnet.

Du kan också välja att investera genom Sveriges ledande robotrådgivare för aktier, Sigmastocks. Läs gärna vår recension för Sigmastocks och hur det fungerar när de investerar automatiskt i aktier åt dig.

Sveriges bästa nätmäklare

Avanza bank

5.0

Fördelar:

 • Vi använder själva Avanza bank!
 • Stort utbud av spar- & investeringsmöjligheter
 • Gratis aktiehandel upp till 50.000kr
 • Vunnit "Årets nöjdaste sparare" +13 år i rad
 • Bra sidor för inspiration & utbildning
 • Insättningsgaranti & investeringsskydd

Nackdelar:

 • Erbjuder inte alla tjänster storbanker gör
 • Inte bästa alternativet för traders

Öppna kontoAvanza recension

Affiliatelänk. *Läs fullständiga villkor på Avanza.se

VÄLJ EN KONTOTYP

Investeringssparkonto eller kapitalförsäkring?

För den som ska handla aktier så tycker vi att man ska välja ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring. Dessa kontoformer anser vi vara mest fördelaktiga för aktiehandel. Den största fördelen med dessa kontoformer är att de schablonbeskattas.

Schablonbeskattningen innebär att man beskattas baserat på dels hur mycket kapital man har på kontot och dels på en viss tänkt schablonavkastning. Det skiljer sig från vanlig aktie- och fondkonton där skatten istället är 30 procent av vinsten. För nuvarande år (2021) så ligger schablonavkastningen, eller mer korrekt kallat schablonintäkten, på 1,25%. Skatten blir sedan vanligt kapitalinkomstskatt (30%) på denna uppskattade avkastning.

Den totala skatten man betalar blir då 0,375% av den genomsnittliga mängd kapital man har haft på kontot. Kortfattat kan man säga att denna typ av beskattning blir mer fördelaktig än vanlig 30-procentig vinstskatt så länge ens avkastning överstiger schablonintäkten.

Det vill säga att för 2021 så räcker det att man har en avkastning på mer än 1,25% för att det ska vara mer fördelaktigt att ha sina pengar på ett investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring.

Det finns vissa skillnader mellan ISK och KF

Det finns dock vissa mindre skillnader mellan ett investeringssparkonto och en kapitalförsäkring. För det första så ägs tillgångarna i en kapitalförsäkring av försäkringsgivaren. Schablonskatten i en kapitalförsäkring dras också direkt från kontot – medan schablonskatten för ett investeringssparkonto kan kvittas från de utgifter för kapital (till exempel bolåneräntor) som man haft under året.

För den som har mycket utländska aktier så kan en kapitalförsäkring vara bättre. När utländska bolag betalar utdelning så dras vanligtvis en utländsk källskatt (som oftast är 15% av utdelningssumman).

Denna skatt kan man dock få tillbaka – men har man ett investeringssparkonto så finns dock vissa begränsningar på hur mycket som är möjligt att få tillbaka. Dessa begränsningar kan man undvika genom att ha en kapitalförsäkring för sina utländska aktier.

 • Kapitalförsäkringar bättre för utländska aktier
 • Du behöver äga aktier i ISK för att få rösta på bolagsstämmor

Sveriges bästa nätmäklare

Avanza bank

5.0

Fördelar:

 • Vi använder själva Avanza bank!
 • Stort utbud av spar- & investeringsmöjligheter
 • Gratis aktiehandel upp till 50.000kr
 • Vunnit "Årets nöjdaste sparare" +13 år i rad
 • Bra sidor för inspiration & utbildning
 • Insättningsgaranti & investeringsskydd

Nackdelar:

 • Erbjuder inte alla tjänster storbanker gör
 • Inte bästa alternativet för traders

Öppna kontoAvanza recension

Affiliatelänk. *Läs fullständiga villkor på Avanza.se

TOPPLISTOR & AKTIETIPS

Bästa aktierna för nybörjare

En av de svåraste sakerna när man är ny med att handla aktier är ofta att välja ut vilka aktier man ska investera i. I idealfallet bör man gå igenom en rad olika företag och kolla igenom deras senaste års- och kvartalsrapporter och jämföra deras prestation med det nuvarande marknadsvärdet.

På så sätt kan man få ett litet hum om vilka aktier som har en attraktiv värdering i förhållande till aktier i andra företag. Det kan dock vara svårt att analysera bolags finansiella prestation och att kunna dra bra slu*tsatser om deras värde utifrån sin analys. I alla fall till en början innan man lärt sig tillräckligt mycket om aktier och investeringar.

Läs gärna vår artikel om aktietips och aktieinspiration för att hitta bolag som du vill investera i. Du kan även få inspiration genom att läsa vår artikel där vi har listat de absolut bästa aktierna som har gett högst avkastning.

Det är därför en bra start att börja investera i stora och stabila bolag. Det man bör kolla är att man väljer att köpa aktier i företag som har haft en bra historik och en stabil intjäning under de föregående åren. Företag som gått bra historiskt sett har som regel bra förutsättningar att kunna gå bra även under de kommande åren.

Här nedanför är en lista (samma lista som längre upp i artikeln) över de mest ägda aktierna av Avanzas kunder. Det är betyder dock inte alltid att det är de bästa nybörjaraktierna. Vi har även en liknande artikel om fonder för nybörjare om det passar dig bättre.

Bolag/AktierÄgare
1Investor B278 632
2Volvo B132 063
3Samhällsbyggnadsbo. i Norden B129 380
4Kinnevik B123 045
5Volvo Car B115 757
6Embracer Group B113 605
7Evolution94 290
8Hennes & Mauritz B94 108
9Latour B90 869
10SAS85 372
11Swedbank A76 821
12Castellum74 509
13Investor A72 111
14Axfood68 121
15Ericsson B64 554
16Swedish Match64 200
17Industrivärden C63 899
18Sinch61 826
19Avanza Bank Holding60 026
20NIBE Industrier B59 917
21Telia Company58 123
22AstraZeneca57 904
23SolTech Energy Sweden54 245
24Nordea Bank Abp52 862
25Scandic Hotels Group51 669
26Tele2 B48 438
27SEB A44 429
28Svolder B43 789
29EQT41 651
30Bure Equity41 079

Listan är uppdaterad senast Januari 2022

Vi rekommenderar investmentbolag

Ett bra exempel på aktier som är bra att börja med att investera i är aktier i investmentbolag. Ett investmentbolag är en typ av företag som har som affärsmodell att investera i och förvalta ägarandelar i andra företag och verksamheter.

Aktier i ett investmentbolag fungerar därför i princip på samma sätt som andelar i en fond. Genom att köpa aktier i ett investmentbolag så får man ett indirekt ägande i alla de företag och tillgångar som investmentbolaget äger.

Investmentbolag är av den anledningen en investering med mer riskspridning än vad man får från aktierna för varje enskilt “vanligt” bolag som man investerar i.

Fördelar med investmentbolag

Fördelarna med att investera i investmentbolag är att man får ett brett ägande i olika verksamheter som investmentbolaget äger. Man får helt enkelt en bra riskspridning genom att investera i ett investmentbolag. Utöver det så är investmentbolag också ett billigt alternativ till att köpa en fond.

Kostnaden för att driva själva organisationen i investmentbolaget i förhållande till värdet på de del- eller helägda innehaven är för investmentbolagen i regel relativt mindre än vad man hade fått betala i fondavgift för en aktivt förvaltad fond.

Ytterligare en fördel med investmentbolag är att de ofta handlas med en substansrabatt. Substansrabatt innebär att investmentbolaget på marknaden handlas till ett lägre värde än det substansvärde som finns hos investmentbolaget. Substansvärdet är i detta fall investmentbolagets nettotillgångar – det vill säga värdet av tillgångarna minus skulderna.

Sammanfattningsvis betyder detta alltså att genom att köpa aktier i ett investmentbolag som handlas med substansrabatt så får du köpa de tillgångar som investmentbolaget äger till ett lägre pris än om du skulle köpa tillgångarna var för sig.

Vi har flera stabila och bra investmentbolag i Sverige

I Sverige har vi en rad större investmentbolag. Samtliga av dessa har potential att bli en bra investering som kan generera en hög och attraktiv avkastning.

Det gäller bara att analysera dem för att få en uppfattning om deras värdering är attraktiv till nuvarande aktiekurs.

Investor, Kinnevik, Industrivärden, Latour, Creades och Lundbergföretagen är bara några exempel på svenska investmentbolag som kan vara värda att kolla upp och kanske investera i.

När det kommer till aktier för nybörjare så rekommenderar vi starkt att titta på de största investmentbolagen i Sverige.

STEG FÖR STEG GUIDE

Så här bygger du en portfölj med aktier för nybörjare

Den som vill börja investera i aktier har en spännande väg framför sig. Det är inte så svårt att komma igång. Det handlar mest om att bara bestämma sig för att göra det. Det tar lite tid att lära sig i början och att hitta sin egen investeringsstil. Men det kommer att löna sig i längden.

Aktieägande har varit en bidragande faktor till att bygga upp många förmögenheter genom tiderna. Den som börjar i tid och sparar kontinuerligt varje månad kan med tiden bygga upp en ganska stor summa kapital. Det är pengar som kan användas till allt från att köpa alla grejer man drömmer om – eller för att till att exempel gå i tidig pension eller något liknande.

För att komma igång på resan mot att nå sina finansiella mål med hjälp av aktieinvesteringar så har vi nedan satt ihop några steg som ska ge mer inspiration till hur man kan gå tillväga och köpa sina första aktier för nybörjare. Läs mer om hur du kan investera i våra rekommenderade aktieböcker för nybörjare.

1. Öppna ett konto hos en nätmäklare

Första steget för att börja sin aktiehandel är att öppna ett konto. Det går självklart bra att handla aktier via samma bank som man har sitt lönekonto. Dock så rekommenderar vi att man blir kund hos någon av nätmäklarna ifall man inte redan är det.

Avanza bank och Nordnet bankär de nätmäklare på den svenska marknaden som är mest populära. Det är också dessa som vi rekommenderar och som vi tycker har det i överlag bästa utbudet. Hos båda dessa kan man enkelt öppna ett investeringssparkonto.

Sveriges bästa nätmäklare

Avanza bank

5.0

Öppna kontoAvanza recension

Affiliatelänk. *Läs fullständiga villkor på Avanza.se

Gratis aktiehandel upp till 80.000 kr

Nordnet

4.5

Kom igång nuJämförelse mellan Nordnet och Avanza

Affiliatelänk. *Se fullständiga villkor på Nordnet.se

Ett investeringssparkonto är också den kontoform vi rekommenderar. Detta beror på att investeringssparkontot (precis som kapitalförsäkringarna) har den fördelaktiga schablonbeskattning som vi beskrev tidigare.

Dessutom så är investeringssparkonton lättare att deklarera. I och med att de enbart beskattas med grund i hur mycket kapital man haft på kontot under året så finns inget behov av att räkna ut hur mycket vinst eller förlust man gjort.

2. Din portfölj bör bestå av 10-15 aktier för att sprida risken

När man öppnat sitt konto och kommit igång så återstår att välja ut företag att investera i. Vi tycker att det kan vara bra att sikta på att ha runt 10 till 15 olika bolag i ens aktieportfölj. Detta är också i linje med vad de flesta andra brukar rekommendera.

Anledningen till just denna rekommendation är att man vill se till att det finns ett tillräckligt antal företag i portföljen för att risken ska vara tillräckligt diversifierad. En god diversifiering med aktier i flera olika företag är att rekommendera för att undvika att branta nedgångar i aktiekursen för enskilda bolag (eller nedgångar för vissa specifika branscher eller regioner) ska ha allt för stor påverkan på ens portfölj som helhet.

Samtidigt är det dock inte heller bra att ha allt för många bolag i portföljen. Har man det så kan det bli svårt att hålla koll på varje enskilt bolag som man investerat i. Och för att öka förutsättningarna att lyckas med investeringarna så bör man se till att ha bra koll på hur de företag man köper aktier i presterar och utvecklas med tiden.

3. Köp aktier i bolag som du själv gillar för att öka intresset

Värdering, framtidsutsikter, kvalitet på ledningen med mera är alla faktorer som i stor grad påverkar hur pass mycket en aktie har potential att avkasta. Det är dock viktigt att se till att också köpa aktier i bolag som man gillar.

Äger man aktier i företag man tycker är spännande eller har produkter eller tjänster man gillar så är det ofta roligare att vara aktieägare. För det kan vara ganska viktigt att man tycker det är roligt med aktieägandet för att bibehålla sin motivation att spara och investera.

Det krävs ju trots allt en del tid och engagemang för att lära sig om aktier och att ta alla köp- och säljbeslu*t. De bästa nybörjaraktierna kan därför vara de som får dig att öka intresset mer över tid.

4. Välj aktier och bolag med exponering mot olika branscher

Vi nämnde tidigare att det viktigt att ha en portfölj med aktier i flera olika bolag. Detta för att man ska få en bra riskspridning. Av samma anledning så är det viktigt att man väljer aktier med exponering mot olika branscher.

Detta bör man göra för att minska risken att hela ens portfölj dyker om någon enskild bransch börjar gå dåligt. Har man exponering mot ett brett spektrum av branscher så kommer en branschs fall vägas upp av de branscher som fortfarande går bra.

5. Spara och investera regelbundet genom månadssparande

Det lönar sig oftast att spara och investera regelbundet. Det är svårt att timea marknaden, och därför är det bra att köpa i både uppgång och nedgång.

Månadssparande är ett bra sätt att se till att man köper aktier både när börsen är dyr och när den är billig.

Sätt gärna av pengar till sparandet direkt då lönen kommer in på kontot. På så sätt ser man till att sparandet verkligen blir av.

6. Låna inte penar för att investera

Det kan kännas lockande att låna pengar för att investera. Vid en första anblick kan det låta som ett vinnande koncept. Säg att man kan låna till en ränta på exempelvis 3 procent – och sedan investera dessa pengar till en avkastning på säg 6 procent. Då blir avkastningen större än räntekostnaden och man kan i teorin tjäna mer och mer pengar ju mer man belånar sig.

I ett optimalt fall så skulle detta stämma. Dock finns det inga garantier för att man år efter år kommer lyckas leverera en bra avkastning. Faran med att låna pengar till investeringar är man kan förlora pengar som man egentligen inte har råd att förlora. Och det är ju inte så kul att stå och betala ränta och amorteringar på ett lån den dagen aktierna man köpte för de lånade pengarna tappat mycket i värde.

7. Sätt upp tydliga investeringsregler

Investeringsregler är något som är värt att bestämma sig för så tidigt som möjligt. Ens investeringsregler bör innehålla riktlinjer om hur man ska förhålla sig till sitt sparande och hur man ska agera i olika situationer som kan tänkas uppstå. Investeringsreglerna kan innefatta till exempel vilka typer av aktier man får investera i:

 • Ska det bara vara stora företag?
 • Eller är även småbolag okej?
 • Måste företagen tjäna pengar?
 • Måste de ge utdelning?
 • …och så vidare.

Investeringsreglerna kan också omfatta när portföljen ska omfördelas; Om till exempel en aktie stiger mycket och börjar utgöra en större och större andel av portföljen – vid vilket tillfälle ska man börja sälja av aktier i detta företag och ombalansera portföljen?

Läs våra tips för olika investeringsregler.

Sådana här typer av regler är viktiga att sätta upp. De ser till att man lättare följer sin strategi både i med- och motgång. Utan regler är det lätt att man avviker från sin strategi – vilket riskerar försämra ens avkastning i slu*tändan.

8. Analysera och värdera bolag själv

Analyser från rådgivare, aktieanalytiker med flera kan vara en bra utgångspunkt när man ska välja ut aktier att investera i. Man ska dock se till att man inte lyssnar allt för mycket på vad andra säger.

Det är bättre att istället själv göra sina egna analyser av olika bolag. På så sätt kan man själv få en bättre bild av vad värdet på de olika företagen borde vara.

Genom att kontinuerligt analysera olika företag så lär man sig också fortare att bli bättre på att göra bra värderingar av aktier.

Rekommenderad läsning för att lära dig mer:

Nu har du läst vår artikel om aktier för nybörjare. Vill du fördjupa dina kunskaper så rekommenderar vi följande artiklar:

 • Lär dig köpa aktier
 • Lär dig köpa fonder
 • Aktieskolans stora guide för investmentbolag
 • +300 bästa utdelningsaktierna

Källhänvisningar

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online ABsom i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.

Aktier för nybörjare - 30 bästa nybörjaraktierna i juli 2024 (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Amb. Frankie Simonis

Last Updated:

Views: 5815

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Amb. Frankie Simonis

Birthday: 1998-02-19

Address: 64841 Delmar Isle, North Wiley, OR 74073

Phone: +17844167847676

Job: Forward IT Agent

Hobby: LARPing, Kitesurfing, Sewing, Digital arts, Sand art, Gardening, Dance

Introduction: My name is Amb. Frankie Simonis, I am a hilarious, enchanting, energetic, cooperative, innocent, cute, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.