Bästa aktierna 2024 – Tips på bra svenska aktier att köpa idag | Äga en aktie på lång sikt (2024)

Table of Contents
Bästa aktierna Så kan du köpa aktier på Avanza eller Nordnet 1. Öppna konto 2. Sätt in pengar 3. Handla aktier Bästa aktieportföljen Aktietips för dig som är nybörjare Aktier är andelar i bolag Investera i aktier för att de skapar värde Var långsiktig och bli inte stressad av aktiekurserna Försök inte tajma marknaden Spekulera inte Sprid på riskerna Börja med aktier – 4 enkla steg Hur vet man vilka aktier som är bäst? Inse varför aktier stiger och sjunker i pris Pris är inte samma sak som värde Köp bra bolag Köp aktier du kan förstå Handla aktier på ”rea” när börsen surar Gör en snabbvärdering och hitta köpvärda aktier Utdelningsaktier kan ibland vara bland de bästa aktierna Tillväxtaktier – de bästa aktierna på lång sikt? Så hittar du bästa aktierna just nu Vad heter engelska börsen? Hur säger man Ab på engelska? Vad heter riktkurs på engelska? Är aktier lönsamt? Hur länge ska man behålla en aktie? Vad är bäst – att handla med aktier eller fonder? Tjäna pengar på marknaden med aktier eller fonder Fonder är enklare men dyrare Indexfonder som alternativ till aktier Investmentbolag – bland de bästa aktierna Svenska eller utländska aktier? Gott om stabila aktier på Stockholmsbörsen Bäst att begränsa valutarisken Fördelar med utländska aktier Överkurs – avancerade strategier för de bästa aktierna Aktieutbildning och tradingutbildningar Sammanfattning FAQ – Vanliga frågor och svar om de bästa aktierna Hur hittar man de bästa aktierna? Vilka aktier är bäst? Kan man verkligen slå index? När är det bäst att sälja en aktie? Vad är aktievärdering? Vad är utdelningsaktier? Vad är investmentbolag? Vilka aktier är bäst för nybörjare? Aktie- och Fondportföljer sedan 2008

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Letar du efter de bästa aktierna 2023? Har du en summa pengar som du vill investera på börsen och vill köpa bra aktier för? Eller vill du börja spara i aktier regelbundet? I denna artikel går vi igenombra aktier och hur du hittar de bästa aktierna. Vi ger konkreta aktietips till dig som funderar på att köpa aktier. Här samlar vi mängder med idéer som verkligen fungerar om du vill bli rik på börsen – oavsett om du är nybörjare eller redan har erfarenhet av att investera i aktier.

Artikelns Innehåll

Bästa aktierna

Vilka är de bästa aktierna 2023? Vilka svenska aktier har gått bäst? Här är en lista över de aktier på som gått allra bäst på Stockholmsbörsens Large Cap, Mid Cap och Small Cap-listor de senaste tre åren. Vi ska strax titta närmare på hur du själv kan hitta de bästa aktierna att investera i på lång sikt. Tips – klicka på företaget så kan du läsa mer om det hos Avanza och Nordnet. Här är aktierna som har gått bäst. ÄR det aktier som kommer att stiga framöver?

Aktieportföljer och fondportföljer med resultat sedan2008!

Aktie- och fondportföljer

Bra aktier att köpa

AvanzaNordnetUtv i % 3 år
LARGE CAPLARGE CAP
Evolution GamingEvolution Gaming480.5%
Samhällsbyggnadsbolag BSamhällsbyggnadsbolag B331.0%
Beijer Ref BBeijer Ref B284.3%
Sagax DSagax D203.6%
NIBE IndustrierNIBE Industrier177.5%
AddtechAddtech172.5%
SWECO BSWECO B154.1%
LifcoLifco150.8%
AvanzaAvanza143.3%
MID CAPMID CAPUtv i % 3 år
CellinkCellink648.9%
SinchSinch546.0%
Eolus Vind BEolus Vind B493.6%
MipsMips398.6%
SectraSectra277.3%
VitecVitec258.4%
AddLifeAddLife227.5%
InstalcoInstalco201.4%
CatenaCatena177.0%
BiotageBiotage173.9%
SMALL CAPSMALL CAPUtv i % 3 år
BactiguardBactiguard710.8%
StockwikStockwik512.1%
MedCapMedCap461.4%
CantargiaCantargia451.9%
PrevasPrevas274.3%
AriseArise161.4%
BonesupportBonesupport157.1%
Sensys GatsoSensys Gatso155.5%
NOTENOTE148.8%
PricerPricer143.9%

OBS – historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Du måste själv analysera de aktier du vill köpa innan du bestämmer dig.

Så kan du köpa aktier på Avanza eller Nordnet

Det första du bör göra om du vill börja handla med aktier är att öppna ett konto hos en nätmäklare. I Sverige finns flera nätmäklare men de vanligaste är Avanza och Nordnet. De är enligt oss också de bästa. Det går även att köpa aktier hos din vanliga bank, men det finns flera fördelar att använda en nätmäklare istället:

 • Billigare: Det är lägre courtage hos nätmäklarna vilket gör att det blir billigare för dig att köpa aktier där. Du kan till och med handla gratis i början hos både Avanza och Nordnet.
 • Enklare: Nätmäklarnas plattformar är utformade för att vara så lätta som möjligt att använda. De är snygga och funktionella – både på dator och mobil.
 • Bättre utbud: Du kan handla aktier i Sverige, Norden, Europa, USA och Kanada.

Så här gör du:

1. Öppna konto

Att öppna ett konto tar inte mer än någon minut tack vare BankID. Efter att du fyllt i ditt personnummer skickar du in en kundkännedom elektroniskt. Att öppna konto är helt gratis och det kostar inget i årsavgift.

Öppna konto hos Avanza Öppna konto hos Nordnet

2. Sätt in pengar

Nästa steg är att göra en banköverföring. Du kan sätta in pengar på ditt konto hos Avanza eller Nordnet med en vanlig överföring från ditt bankkonto. Om du vill sätta in pengar direkt kan du använda Trustly hos Avanza eller Swish hos Nordnet. I de flesta fall är det bäst att använda ett investeringssparkonto (ISK) för dina aktier.

3. Handla aktier

När pengarna kommit in på ditt konto kan du börja investera dem i aktier. Vilka aktier är bäst? Hur vet man vilka som är bra att köpa? Det ska vi strax gå igenom!

Bästa aktieportföljen

En god aktieportfölj består av ett antal aktier som är utvalda för att ge den bästa avkastningen. För att bygga en vinnande aktieportfölj behöver du förstå marknaden, aktieinvesteringar och riskhantering. Det är viktigt att du har en bra uppsättning investeringsmål och är realistiska med vad du hoppas att få ut av din portfölj. Det är också viktigt att du har en strategi för att hålla koll på dina investeringar och variera dem så att du har en diversifierad portfölj.

De bästa aktieportföljerna de senaste 10 åren hittar du här. Där kan du läsa om de bästa aktieportföljerna som gått bäst senaste åren.

En bra aktieportfölj bör innehålla ett antal aktier från olika branscher och företag som har en historia av att göra vinster. Du bör också se till att du har ett antal aktier som är långsiktiga investeringar och ett antal som är kortsiktiga. Genom att investera i en blandning av aktier som är långsiktiga och kortsiktiga kan du dra nytta av marknadskonjunkturer och få en bättre avkastning. Dessutom bör du se till att du är uppdaterad om de olika aktierna du har investerat i och följa marknadens utveckling.

Genom att följa dessa steg kan du sammanställa en vinnande aktieportfölj som ger dig en god avkastning och hjälper dig att nå dina investeringsmål.

Aktietips för dig som är nybörjare

Innan vi tar en titt på hur du hittar de bästa aktierna ska vi säga några ord om vad det innebär att investera i aktier. När du förstår hur aktiemarknaden fungerar är det mycket lättare att hitta bra aktier att köpa.

Aktier är andelar i bolag

Det första tipset för aktiehandel är att förstå att aktier är andelar i bolag. När du köper en aktie blir du delägare i en verksamhet.

Detta är en värdefull insikt. Många som handlar aktier på börsen ser det tyvärr nästan som ett spel eller ett lotteri. Vissa riskfyllda förhoppningsaktier kanske liknar ett lyckospel men det stora flertalet bolag på börsen är seriösa och vinstdrivande företag.

Om du köper aktier med tanken att du blir delägare i ett bolag är det mycket lättare att vara långsiktig. Dessutom blir du troligtvis lite mer kritisk i din bedömning av vilka aktier som är bäst. När du går in som delägare för att tjäna pengar på sikt gäller det att vara selektiv. Inte alla bolag kan kvala in i din aktieportfölj!

För att veta vilka bolag du verkligen vill bli delägare i är det en fördel att välja aktier som du kan förstå. Undvik aktier som är allt för komplicerade.

Investera i aktier för att de skapar värde

Att investera i aktier handlar om att dra nytta av det värdeskapande som bolag gör på sikt. Ett företag som går med vinst och expanderar blir mer och mer värt för varje år som går. Vinsten kan företaget använda till att öka omsättningen och ta nya marknadsandelar. Bolaget kan även välja att dela ut en del av vinsten till aktieägarna.

Oavsett om bolaget expanderar eller delar ut en större del av vinsten kan du som aktieägare tjäna på det. Ett lönsamt bolag som växer kommer att ha en stigande aktiekurs. Det är aktier som kommer stiga förr eller senare. Bra utdelningsaktier tenderar också att höja utdelningarna från år till år. Du som aktieägare tjänar på det i bägge fallen.

Var långsiktig och bli inte stressad av aktiekurserna

Det kan svänga en hel del på börsen men i det långa loppet går den upp. Att vänta på aktier som kommer stiga är alltid värt tiden. Ublandkan det ta lång tid ibland kortare. Huvudsaken är att du gjort ditt jobb och vet att du äger kvalitet i din portfölj. Har du bara en sparhorisont på minst fem år brukar det bli en mycket lönsam affär att spara på börsen. Beroende på hur man räknar brukar man säga att börsen stiger i snitt ungefär 8 – 12 procent per år. I denna siffra ingår även de perioder då det varit lite sämre utveckling på marknaderna.

En del dagar kan en aktie stiga eller sjunka flera procent. Under vissa perioder kan hela aktieportföljen sjunka tiotals procent. Det kan vara stressande att hela tiden titta på hur kurserna rör sig. Undvik det! Är du långsiktig kan du sova gott på natten även om det svänger på börsen.

Bästa aktierna 2024 – Tips på bra svenska aktier att köpa idag | Äga en aktie på lång sikt (2)

Försök inte tajma marknaden

Det kan vara lockande att försöka tajma marknaden och köpa de aktier som är bäst just nu och sälja dem innan de faller. En sådan strategi brukar nästan alltid misslyckas.

Det är mycket få människor som kan konststycket att tajma marknaden. För de allra flesta är det lönlöst att ens försöka. När vi tror att toppen är nådd brukar aktiekurserna kunna fortsätta att klättra i månader eller år. Då vi tror att botten är nådd kanske börsen faller ytterligare.

Däremot vet vi att den långsiktiga trenden är upp. Därför är det en mycket bättre strategi att spara regelbundet i aktier och inte sälja bara för att det börjar bli lite skakigt på börsen.

Spekulera inte

Vi var inne på det där med långsiktighet på börsen. Till det hör att inte spekulera i aktier. Då och då dyker det upp intensiva diskussioner på arbetsplatser och kring fikabord runt om i landet. Det händer att folk börjar prata om en viss aktie som är på ropet och som man kan bli rik på.

Ett sådant exempel i närtid är Fingerprint. Så länge som alla köper mer av den typen av populära aktier stiger kursen. Men en vacker dag spricker bubblan. Många som inte sålt i tid eller hoppat på sent förlorar stora summor pengar.

Undvik den typen av aktieaffärer. Istället bör du undersöka vilka som är de bästa aktierna genom att följa en egen strategi för att köpa aktier. Vi ska strax gå igenom hur du kan göra.

Sprid på riskerna

Det är egentligen onödigt att ställa frågan ”vilken aktie är bäst?”. Anledningen är att det aldrig är bra att satsa allt på en enda aktie. När du köper aktier gör du det för att få god avkastning på dina sparpengar. Då är det dumt att lägga alla äggen i samma korg.

Ibland händer det att bolag stöter på problem. De kan drabbas av tillfälliga försäljningstapp eller problem med tillverkning eller distribution. Företag drabbas ibland av kriser, strejker eller skandaler. Om du då bara äger en eller några få aktier kommer värdet på din aktieportfölj att påverkas drastiskt av sådana händelser. Har du däremot flera aktier i portföljen blir den mer robust och tål motgångar i enskilda aktier.

Hur många aktier ska man ha? Vårt tips är att ha minst 12 – 15 aktier i din portfölj. Ha gärna fler än så om du vill, men inte allt för många. Då blir det bara rörigt.

Börja med aktier – 4 enkla steg

Vi kan sammanfatta denna introduktion om hur du kan göra för att börja med aktier i några enkla steg:

 1. Öppna konto hos en nätmäklare som Avanza eller Nordnet.
 2. Köp aktier i bolag som du tror på och som du verkligen vill vara delägare i.
 3. Spar regelbundet, var långsiktig och försök inte tajma marknaden.
 4. Sprid på riskerna genom att ha minst 12 – 15 aktier i din aktieportfölj.

Följer du dessa fyra tips kommer du ganska långt och kan tjäna pengar på börsen. Vill du öka dina chanser till god avkastning och spara i de bästa aktierna behöver du göra lite extra research. Det ska vi titta på nu!

Hur vet man vilka aktier som är bäst?

Hur hittar man aktierna som har gått bäst? Aktiemarknaden kan till en början verka lite mystisk. Det finns massor av aktier att välja bland. Då och då är det en aktie som rusar. Tidningarna rapporterar om aktieklipp, ”storkap” och hur aktieägarna blivit miljonärer. När något sådant händer är det ofta lite sent att köpa aktier i just de bolagen. Vad är då hemligheten? Vilka aktier ska man köpa nu? Hur hittar man de bästa aktierna innan tåget har gått?

Inse varför aktier stiger och sjunker i pris

Aktiemarknaden är en stor marknadsplats där aktier köps och säljs. Det är utbud och efterfrågan som styr priserna på börsen. Om det är många som vill köpa en viss aktie drivs priserna upp. Det beror på att köparna budar allt högre till dess att det finns en säljare som är villig att sälja sina aktier för det priset. Förhållandet mellan utbud och efterfrågan är den enda anledningen till varför en aktie stiger i pris – eller sjunker.

Det kan finnas mängder med anledningar till varför intresset för en aktie ökar och därmed efterfrågan. I det långa loppet är det i huvudsak företagets vinst, omsättning och framtidsutsikter som driver priset uppåt.

På kort sikt kan aktiepriset bero på faktorer som nyhetsrapportering, uttalanden från styrelsen, analyser och rekommendationer från banker och tidningar och så vidare.

Det viktiga här är att inse att det alltid finns en förklaring till varför aktier stiger i pris på sikt. Det handlar inte om något mystiskt fenomen eller någon naturlag. Aktier stiger i pris för att marknadens många aktörer bedömer att bolaget är värt det högre priset.

Denna insikt är ett viktigt första steg när du ska bedöma vilka som är de bästa aktierna.

Pris är inte samma sak som värde

Priset stiger alltså när fler vill köpa aktien, när marknaden är villig att värdera upp aktien. Ändå kan vi säga att pris inte är samma sak som värde. Det låter kanske motsägelsefullt men marknaden har nämligen långt ifrån alltid rätt.

Det finns något som kallas för hypotesen om effektiva marknader, ett begrepp som ekonomen Eugene Fama myntade 1970. Den innebär att finansmarknader är effektiva i den meningen att priset återspeglar all den information som finns tillgänglig om en aktie. Enligt denna hypotes är det inte möjligt att slå marknaden genom att gräva i data och göra sin egen analys.

Ett stort antal ekonomiska modeller utgår från att marknaden är effektiv. Samtidigt finns det många studier som visar att marknaderna kanske inte alls är så effektiva. De så kallade värdeinvesterarna tillhör bland de främsta kritikerna av en effektiv marknad. Hit hör den välkände miljardären Warren Buffet. Givetvis hör även hans mentor Benjamin Graham, ”värdeinvesterarnas fader”, hit. Andra värdeinvesterare som lyckats slå marknaden över längre perioder är Joel Greenblatt, Michael Lee-Chin och Tom Gayner.

Dessa värdeinvesterare utgår från att marknaden kan ha fel. Marknaden är inte alltid effektiv. De menar att priset på en aktie ibland kan bli för högt i förhållande till vad bolaget är värt. Aktien är då övervärderad.

På samma sätt kan marknaden ibland ”straffa” en aktie onödigt mycket. Priset sjunker långt under den nivå där man kan anse att bolaget är rimligt värderat. Detta skapar möjligheter. Köper du bra aktier som råkar vara undervärderade för tillfället finns goda chanser att slå marknaden menar värdeinvesterarna.

Fungerar det i praktiken? Ja – inte minst Warren Buffet är ett bevis på detta.

Köp bra bolag

Tyvärr är det inte helt lätt att härma värdeinvesterarna. Det krävs stora insatser i form tid och analys för att hitta och utvärdera de bolag som är undervärderade. Vill du gå i deras fotspår får du vara beredd på att behöva lusläsa många årsredovisningar och resultatrapporter. Få har den kunskap och det tålamod som krävs.

Däremot finns det en annan gemensam strategi hos de flesta värdeinvesterare: De köper bra bolag. Här finns en möjlighet även för småsparare att slå aktiemarknaden som helhet – genom att bara satsa på de bästa hästarna. Din uppgift blir att försöka ta reda på vilka som är de allra bästa aktierna inom respektive sektor.

Vilken typ av aktier är då bra att investera i? Det finns ett antal drag som brukar vara gemensamma i många av de aktier som är bäst:

 • Kompetent ledning: En företagsledning som visar tecken på god kompetens och som är ärlig. Om ledningen aldrig talar om utmaningar och problem ska du vara på din vakt.
 • Tydlig årsredovisning: Kan du få en klar och tydlig uppfattning om vad företaget gör genom att läsa årsredovisningarna?
 • Vinst: Genom att endast köpa aktier i bolag som redan går med vinst riskerar du inte att satsa på förhoppningsbolag med hög risk.
 • Stabil historik: Undersök hur det gått för företaget över en lite längre tidsperiod. Det är bra om det rapporterar vinst och gärna stigande vinst och omsättning samt bättre marginaler över tid.
 • Sektor med framtidsutsikter: Det går att hitta aktier inom de flesta sektorer men det underlättar om du satsar på sektorer med goda framtidsutsikter. Ett exempel: Miljöteknik kan antas gå bättre än oljebolag de närmsta decennierna.
 • Utdelningar: Bolag med en stabil utdelningshistorik och med växande utdelningar är ofta en bra investering. Vi ska titta mer i detalj på detta lite längre fram i denna artikel.

Tips – undvik att jämföra äpplen och päron. Jämför aktier inom samma sektor för att lättare kunna bedöma vilken som är bäst. Till exempel kan du jämföra ett industribolag som Atlas Copco med ett annat som Sandvik eller Alfa Laval. Sedan kan du jämföra livsmedelsaktier som ICA Gruppen med exempelvis Axfood, spelaktier som t.ex. Paradox Interactive med G5 Entertainment och så vidare.

När du väl har en lista med de aktier som du bedömer är bäst utifrån deras kvalitet är det bästa tipset att köpa fler andelar regelbundet. Gärna varje månad i samband med löningen. Det kommer att bli en lönsam affär och det finns en god chans att du slår marknaden också.

Köp aktier du kan förstå

Om du själv ska avgöra vilka aktier som är bäst att investera i kommer det att underlätta ifall du förstår verksamheten i bolaget. Den världsberömde superinvesteraren Warren Buffet som vi nämnde har som en av sina huvudregler att bara köpa aktier i bolag som han kan förstå. Det kan delvis förklara varför han investerat mycket i försäkringsbolag och livsmedelstillverkare men inte så mycket i IT-bolag.

När du letar efter bra aktier kan det vara en bra utgångspunkt att titta på bolag som känns greppbara och som du kan relatera till. Det kommer att göra det lättare för dig att bedöma marknaden samt de möjligheter och risker som dina aktier står inför.

De flesta av oss kan nog bilda oss en uppfattning om aktier inom exempelvis livsmedel, konsumentprodukter och många industriföretag. Är du bra på IT kanske du (till skillnad från Warren Buffet) kan förstå vilka trender som är viktiga inom den sektorn.

Tänk på att inte bara fokusera på en enda sektor. Du bör äga aktier inom flera olika sektorer för att sprida på riskerna i din aktieportfölj.

Handla aktier på ”rea” när börsen surar

Vi nämnde nyss att det kan vara svårt för gemene man att ägna sig åt värdeinvestering. Förutom att det krävs kunskap och tid finns även en risk. Priset på många lågt värderade bolag har nämligen fallit av en anledning. Det kan vara svårt att avgöra om problemen är tillfälliga eller övergående. Dessutom är det nästan omöjligt att veta när det vänder. Av dessa anledningar kan vi inte rekommendera att enbart köpa aktier utifrån sin värdering. Det finns stor risk att det inte blir en lyckad investering.

Men det finns ett undantag: När hela marknaden skakar. Världens börser stiger på sikt men då och då drabbas de av motgångar. Några exempel i närtid är finanskrisen 2008 och IT-bubblan kring millennieskiftet. Tidigare exempel är svarta måndagen 1987 och Wall Street-kraschen 1929.

Börskrascher och björnmarknader kommer och går. Det är inte alls onaturligt att börsens hela värde minskar med 20 – 50 procent eller mer under vissa perioder. Dessa tillbakagångar är tillfälliga och förr eller senare återhämtar sig börsen och når då nya höjder.

Här finns alltså en möjlighet för dig som är långsiktig. När börsen går dåligt brukar nästan alla bolag dras med ner i paniken. Du kommer att märka att dina favoritbolag – stabila och bra aktier – också kommer att drabbas. Givet att deras fundamentala möjligheter att tjäna pengar på sikt inte drabbats av den pågående krisen på marknaden kan det vara ett utmärkt tillfälle att öka bland innehaven.

När marknaden går dåligt blir även dessa kvalitetsbolag lågt värderade. Orsaken är alltså marknadssentimentet snarare än händelser i de specifika bolagen.

Givetvis måste du dubbelkolla genom att undersöka vad som händer i världen och på börsen. Det finns exempel på när enskilda aktier inte kommit tillbaks efter en börskrasch. Ett bra exempel är Ericsson som drabbades hårt av IT-kraschen.

Börja med andra ord med att kritiskt granska dina innehav eller de aktier som du har på din inköpslista. Har de fallit i pris endast på grund av marknadsturbulensen eller har deras fundamentala förutsättningar ändrats?

Bästa aktierna 2024 – Tips på bra svenska aktier att köpa idag | Äga en aktie på lång sikt (3)

Gör en snabbvärdering och hitta köpvärda aktier

Det finns så kallade värderingsmultiplar med vilka du kan göra en ganska snabb värdering av aktier. Dessa är bra för att snabbt få en uppfattning om det är extra bra köpläge i de kvalitetsaktier som du redan valt ut.

De vanligaste värderingsmultiplarna är:

 • P/S-tal: Priset i förhållande till företagets försäljning
 • P/E-tal: Pris i förhållande till vinst
 • P/B-tal: Pris i förhållande till det egna kapitalet

Principen är att ett lägre tal innebär att aktien är billigare i förhållande till respektive fundamentala värde – t.ex. försäljning, vinst eller eget kapital.

Genom att hålla koll på de historiska värderingarna för dina aktier kan du lättare bedöma när det kan vara läge att investera lite extra. Med verktyg som exempelvis Börsdata kan du se hur dagens aktiepris förhåller sig till den historiska värderingen.

I grafen nedan ser vi priset för Atlas Copco A jämfört med värderingen mätt som P/E-tal. Värderingen har vid flera tillfällen kommit ner till runt P/E 15. Även om historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning är det ändå rimligt att anta att den typen av dippar även i framtiden kommer att innebära extra bra köptillfällen.

Bästa aktierna 2024 – Tips på bra svenska aktier att köpa idag | Äga en aktie på lång sikt (4)

Kom ihåg att det knappast är en bra strategi att sitta och vänta på nästa börskrasch för att köpa aktier. Ofta lönar det sig att sätta igång och spara på en gång. Det vi menar är att du kan fundera på om det kan vara läge att satsa lite extra på dina bästa aktier den dag då börsen går in i en sämre period.

Utdelningsaktier kan ibland vara bland de bästa aktierna

Om du är osäker på vilka aktier som är de bästa kan det vara en idé att kasta ett öga på utdelningsaktier. Utdelningsinvesteringar är nämligen en av de enklaste och mest effektiva strategierna på börsen.

Vad är utdelningsaktier? Det är aktier som delar ut en del av sin vinst till aktieägarna varje år.

Utdelningsaktier är ofta ett bra val eftersom dessa bolag är lönsamma. Endast bolag som går med vinst kan dela ut en del av vinsten år efter år.

Många som börjar köpa utdelningsaktier börjar med att leta efter bra aktier med hög direktavkastning. Det behöver inte alltid vara fel, men tyvärr är det ofta missvisande.

De bästa aktierna med utdelning är inte nödvändigtvis de som har den allra högsta direktavkastningen. Det kan till och med vara tvärtom. En onormalt hög direktavkastning kan indikera att något inte är som det ska i bolaget.

Om du vill hitta de bästa aktierna baserat utifrån deras utdelning kan du titta på följande nyckeltal:

 • Utdelningsandel: Visar hur stor andel av vinsten som företaget delar ut till aktieägarna. Utdelningsandelen bör inte vara för hög eftersom utdelningarna då inte håller i längden. Sikta gärna på en utdelningsandel på under 80 procent, men gärna ännu lägre – t.ex. under 60 procent.
 • Utdelningshistorik: Sikta på att köpa aktier som haft utdelningar i många år. Det är en klar fördel om utdelningarna varit stabila och höjts med jämna mellanrum. Titta på hur stark utdelningstillväxten varit.
 • Direktavkastning: Om du har en lång sparhorisont bör du inte fästa allt för stor uppmärksamhet vid direktavkastningen. Är den mycket hög, t.ex. över 5 procent, bör du dubbelkolla så att det inte är underliggande problem som lett till en extremt hög direktavkastning.

Tips – läs vår artikel om utdelningsaktier. Där har vi en lista på bra utdelningsaktier. Vi går även igenom mer i detalj hur du själv kan hitta de bästa utdelningsaktierna.

Tillväxtaktier – de bästa aktierna på lång sikt?

Aktiemarknaden är som bäst när du investerar med en lång sparhorisont. Därför är det extra bra att köpa aktier som har god potential på lång sikt. Det finns gott om stabila bolag som funnits på börsen i hundra år eller mer. Dessa är dock kanske inte nödvändigtvis de bästa aktierna på lång sikt från idag och framåt.

Spolar vi tillbaks bandet inser vi att de bolag som idag är störst på börsen en gång i tiden var ganska så små. Dessa bolag har en fantastisk tillväxthistorik bakom sig.

Morgondagens bästa aktier finns därför troligtvis bland de aktier som idag kallas för tillväxtaktier. Små eller medelstora bolag som har potential att växa på sikt.

Vad är då tillväxtaktier? Det är aktier i bolag som växer snabbare än andra aktier på börsen. I grund och botten är det bolag med en tillagande omsättningstillväxt.

Problemet är bara att det kan vara svårt att veta vilka av dagens tillväxtbolag som kommer att överleva i 20, 40 eller 60 år. Därför gäller det att vara lite kritisk i urvalet.

Till att börja med kan du titta på om tillväxten är organisk eller till följd av förvärv. En akties omsättning kan nämligen öka på naturlig väg genom att företaget växer organiskt. En sådan tillväxt är ofta hållbar.

Men tillväxten kan även öka genom om företaget tar stora lån och köper upp andra bolag. Det kan innebära möjligheter, men det är samtidigt en högre risk jämfört med när företaget växer organiskt.

Därefter kan du även titta på exempelvis:

 • Omsättning: Ökar omsättningen från år till år? Är det en stabil ökning eller svänger de mycket upp och ner?
 • Vinst: Tillväxtbolag som redan nu går med vinst är en mycket säkrare investering än förhoppningsbolag.
 • Vinstmarginal: Är vinstmarginalen stabil? Har den blivit bättre år för år?
 • Skuldsättning: Har företaget tagit stora lån för att finansiera sin tillväxt?
 • Betalningsförmåga: Har bolaget en god förmåga att betala sina kortfristiga skulder eller riskerar det att hamna i onåd?
 • Vision: Hur ser företagets framtidsvision ut? Verkar ledningen trovärdig? Kommer den att kunna styra bolaget i rätt riktning?

Så hittar du bästa aktierna just nu

Vilka är de bästa aktierna just nu? Först och främst – fundera på om det är rätt fråga att ställa. Det kan faktiskt vara sunt att undvika att tänka på exakt vilka aktier du ska köpa just idag.

Visst – dagstidningar och ekonomisajter älskar den typen av rubriker. Till exempel ”De 10 bästa aktierna 2023”, “tips på aktier” eller ”Aktietips idag”. Det kan finnas lägen då det uppstår unika köptillfällen på aktiemarknaden, men generellt sett brukar det löna sig att inte hugga på alla möjligheter som dyker upp just nu.

Genom att vara långsiktigt och köpa aktier regelbundet har du större chans att tjäna pengar på sikt än om du satsar på de aktier som andra säger är bäst för tillfället.

För att själv ta reda på vilka som är mest köpvärda aktier idag kan du använda dig av en aktiescreener. I Sverige har vi Börsdata. För amerikanska aktier kan du använda Finviz.

I en sådan aktiescreener kan du själv knappa in vilka kriterier du vill ha på dina aktier. Du kan till exempel välja att visa alla lönsamma aktier som är extra billiga just nu. Screenern visar då ett snävt urval bland de tusentals aktier som finns på marknaden. Därefter är det lättare för dig att gå vidare och välja vilka du ska köpa.

Vad heter engelska börsen?

Den engelska börsen heter London Stock Exchange.

Hur säger man Ab på engelska?

AB säger man på engelska “(Limited Company)”

Vad heter riktkurs på engelska?

Riktkurs på engelska heter “target rate”.

Är aktier lönsamt?

Det beror på vilka aktier du köper och hur du förvaltar dem. På lång sikt kan aktier vara en lönsam investering, men det är inte garanterat. Det är viktigt att göra en grundlig forskning innan du investerar i aktier och förstå risken som är involverad. Aktier är en långsiktig investering, så det är viktigt att undersöka marknaden noggrant innan man investerar. Det är också viktigt att investera med försiktighet och att inte investera mer än man har råd att förlora.

Hur länge ska man behålla en aktie?

Att veta hur länge man ska behålla en aktie är ett av de mest grundläggande beslu*ten som en aktieägare måste fatta. Det är också ett av de svåraste beslu*ten, eftersom det kräver en kombination av marknadskunskap, riskhantering och intern strategi.

Den första regeln att följa när man bestämmer hur länge man ska behålla en aktie är att ha ett kortsiktigt mål. Om du förväntar dig att marknaden kommer att fortsätta att stiga, kan du lämna aktien förrän den når din förväntade avkastning. Om du är orolig för att marknaden kommer att sjunka, bör du kanske se till att få ut din vinst förrän det sker.

En annan regel som du bör följa är att ha ett långsiktigt mål. Om du har en investering som är långsiktig, bör du vara beredd att stanna kvar en längre period. Även om det kan vara lockande att ta ut vinsten så snart det är möjligt, kan det vara bättre att investera för långfristig avkastning.

En annan sak som du bör tänka på när du bestämmer hur länge du ska behålla en aktie är att ha en exitstrategi. Detta innebär att du har planerat att lämna aktien om det visar sig att den inte ger den vinst du förväntar dig. Detta kommer att hjälpa dig att skydda dina investeringar och förhindra att du förlorar mer än vad du har investerat.

Att veta hur länge man ska behålla en aktie är ett av de viktigaste beslu*ten som en investerare kan göra. Det är viktigt att ha en kortsiktig och långsiktig strategi samt en exitstrategi för att skydda sina investeringar och maximera avkastningen. Genom att följa dessa regler kan du hålla dig på rätt spår för att få maximal avkastning från din aktieportfölj.

Vad är bäst – att handla med aktier eller fonder?

En vanlig fråga som dyker upp är om det är bäst att köpa aktier eller fonder. I grund och botten fungerar aktier och fonder på liknande sätt.

Tjäna pengar på marknaden med aktier eller fonder

En aktie är en andel i ett bolag. En fond är en samling aktier. När du äger fonder är det ungefär som om du hade en stor portfölj med mängder av aktier i. Varje fond innehåller nämligen minst 16 aktier, ofta mycket mer.

Oavsett om du äger aktier eller fonder har du en exponering mot marknaden. Du kan dra nytta av att marknaden stiger i värde oavsett om du valt att köpa aktier eller fonder.

Fonder är enklare men dyrare

Fördelen med fonder är att det är enklare. Du slipper själv ta reda på vilka som är de bästa aktierna. Det gör fondförvaltaren åt dig. Å andra sidan vill fondförvaltaren alltid ha en ersättning för sitt arbete. Därför har nästan alla fonder en fondavgift. Ibland är den låg på endast några tiondels procent. Andra gånger handlar det dock om dyra fondavgifter på en eller flera procent.

Även aktier har vissa avgifter genom det courtage som du betalar när du köper eller säljer dem. Till skillnad från fonder är det dock aldrig någon löpande kostnad för aktier.

När du spar på börsen är det viktigt att hålla nere omkostnaderna. Annars äter avgifterna upp en del av din framtida avkastning. En till synes liten avgift innebär en stor utgift på sikt genom den så kallade ränta på ränta-effekten. Därför kan det vara klokt att fundera över vad som är bäst val för dig – aktier eller fonder.

Indexfonder som alternativ till aktier

Det är generellt sett mycket billigare att äga aktier jämfört med fonder. Därför är aktier vårt förstahandsval. Om du känner att du inte vill lägga tid och kraft på att hitta de bästa aktierna kan fonder vara ett alternativ. Vårt tips är att då främst satsa på indexfonder.

En indexfond följer ett underliggande index. Fondförvaltaren har bara en passiv roll vilket gör att fonden inte kostar särskilt mycket. Det finns rent av indexfonder som är helt gratis, som t.ex. Avanza Zero.

Indexfonder är för övrigt ett bra val om du tror på hypotesen om effektiva marknader som vi nämnde tidigare. Till och med investerare som Warren Buffet rekommenderar småsparare att välja indexfonder som ett enkelt, billigt och effektivt sätt att tjäna pengar på börsen.

Den självklara nackdelen med indexfonder är givetvis att du aldrig kommer att kunna slå index. Men med tanke på att börserna brukar stiga med storleksordningen 8 – 12 procent per år i snitt kanske det inte gör så mycket. Det är en tillräckligt bra avkastning för de flesta.

Investmentbolag – bland de bästa aktierna

Ett alternativ till att ständigt försöka jaga de bästa aktierna är att spara i investmentbolag istället. Ett investmentbolag är ett företag som har som affärsidé att äga aktier i andra bolag. Ofta handlar det om börsnoterade aktier men det finns även investmentbolag som har en mix av noterade och onoterade aktier i sin portfölj.

Investmentbolag har ofta mycket kunniga förvaltare som väljer ut vilka aktier som bolaget ska investera i och när det är dags att sälja. När du äger aktier i investmentbolag får du därför något som kan liknas vid en fond men till en lägre avgift. De flesta svenska investmentbolag har lyckats slå Stockholmsbörsen under långa perioder.

Bästa aktierna 2024 – Tips på bra svenska aktier att köpa idag | Äga en aktie på lång sikt (5)

Tänk bara på att vissa investmentbolag som t.ex. Investor och Industrivärden är så kallade maktbolag. Det innebär att de inte enbart drivs av vinstintressen utan även kan fatta beslu*t baserat på sitt intresse att bevara eller utöka sin intressesfär.

Exempel på stora och medelstora investmentbolag i Sverige:

AktieRelativ utveckling 1 årRelativ utveckling 3 årRelativ utveckling 5 år
Bure Equity79.5%150.1%476.0%
Creades108.2%159.6%269.8%
Lifco36.1%139.5%255.5%
Latour41.0%73.6%182.4%
Svolder B35.2%27.7%176.5%
Lundbergföretagen10.0%25.8%93.6%
Investor A12.3%36.4%75.4%
Traction-10.9%-21.6%43.5%
Industrivärden C-1.8%2.3%30.0%
Öresund-0.5%-19.5%23.6%
Kinnevik B20.4%17.6%16.9%
VNV Global-1.1%-3.0%13.0%
Volati Pref-14.2%-10.8%7.4%
Ratos B19.8%-29.2%-62.1%
Volati47.0%-3.6%

Tabellen visar svenska investmentbolag på Stockholmsbörsens Mid Cap- och Large Cap-lista. Relativ utveckling avser hur mycket varje aktie avkastat över eller under Stockholmsbörsens index OMXS30 under den angivna perioden.

På fem års sikt har alla investmentbolag utom Ratos slagit index. På tre års sikt har 8 av 15 investmentbolag slagit börsen. På ett år slog 9 av 15 investmentbolag Stockholmsbörsen. Oddsen för att hitta några av de bästa aktierna bland investmentbolagen är med andra ord goda.

Tips – Läs också vår artikel om investmentbolag. Där listar vi alla investmentbolag i Sverige och de viktigaste investmentbolagen i Norden, Europa och Nordamerika.

Svenska eller utländska aktier?

En annan fråga som är vanlig är ifall man ska köpa svenska eller utländska aktier. Det finns till exempel gott om bra utdelningsaktier i USA och i Kanada. Nu för tiden går det också att handla europeiska aktier billigt genom nätmäklare som Avanza och Nordnet.

Gott om stabila aktier på Stockholmsbörsen

Som svensk aktiesparare är det naturligt att låta svenska aktier utgöra en större del av aktieportföljen. Ett argument är att det är onödigt att gå över ån efter vatten. Den svenska aktiemarknaden är mogen och fungerar väl. Det finns ett gott utbud av aktier – både stora och små, värdeaktier och tillväxtaktier.

Stockholmsbörsen har tre listor – Large Cap, Mid Cap och Small Cap. Dessutom finns First North som har ganska mycket tillväxtbolag. Det finns även Spotlight Stockmarket och NGM för dig som vill krydda portföljen med ännu mindre bolag.

Bäst att begränsa valutarisken

En annan fördel med att köpa svenska aktier är att de är noterade i svenska kronor. Det innebär att din valutarisk är begränsad. Det kan ändå vara viss valutarisk eftersom många bolag köper och säljer varor eller tjänster på andra marknader. Men det är inget jämfört med den valutarisk som du får i din aktieportfölj om du äger aktier som är noterade i utländsk valuta, t.ex. USD.

Fördelar med utländska aktier

Samtidigt finns argument att bredda portföljen med vissa utländska innehav också. Ett argument är att minska marknadsrisken. I ett scenario där en viss händelse påverkar Stockholmsbörsen extra mycket kan exempelvis dina innehav på någon av de amerikanska börserna klara sig bättre. I praktiken brukar dock marknaderna följa varandra ganska mycket.

Ett annat argument för att köpa utländska aktier är ifall du vill komma åt bolag som du inte kan hitta någon motsvarighet till i Sverige. Stockholmsbörsen domineras av industribolag. Vill du t.ex. köpa aktier inom försäkringar, fiskindustri och läkemedelsindustri kan det vara en idé att leta bland övriga nordiska aktier.

På andra sidan Atlanten går det att hitta mängder med utdelningsaktier med en historik som saknar motsvarighet i Sverige. I USA hittar du exempelvis så kallade utdelningsaristokrater – aktier som haft utdelningshöjningar varje år i minst 25 år. Det kan vara ett gott argument att leta efter i varje fall några av de bästa aktierna utomlands som komplement till din svenska aktieportfölj.

Amerikanska S&P utdelningsaristokrater – Dividend Aristocrats

AktieBransch
3M CompanyIndustribolag
A.O. SmithIndustribolag
Abbott LaboratoriesSjukvård och läkemedel
AbbVie Inc.Sjukvård och läkemedel
AflacFinans
Air Products & Chemicals IncMaterial
Albemarle CorporationMaterial
Amcor plcMaterial
Archer Daniels MidlandKonusmentprodukter (icke cykliska)
AT&TKommunikation
Atmos EnergyAllmännyttiga bolag
Automatic Data ProcessingIT
Becton DickinsonSjukvård och läkemedel
Brown-Forman(Class B shares)Konusmentprodukter (icke cykliska)
Cardinal Health Inc.Sjukvård och läkemedel
Carrier GlobalIndustribolag
Caterpillar Inc.Industribolag
Chevron Corp.Energi
Chubb LimitedFinans
Cincinnati Financial CorpFinans
Cintas CorpIndustribolag
The Clorox CompanyKonusmentprodukter (icke cykliska)
Coca-Cola CoKonusmentprodukter (icke cykliska)
Colgate-PalmoliveKonusmentprodukter (icke cykliska)
Consolidated Edison IncAllmännyttiga bolag
Dover CorpIndustribolag
Ecolab IncMaterial
Emerson ElectricIndustribolag
Essex Property TrustFastighetsbolag
Expeditors International of WashingtonIndustribolag
Exxon Mobil CorpEnergi
Federal Realty Investment TrustFastighetsbolag
Franklin ResourcesFinans
General DynamicsIndustribolag
Genuine Parts CompanyKonsumentprodukter (cykliska)
Hormel Foods CorpKonusmentprodukter (icke cykliska)
Illinois Tool WorksIndustribolag
Johnson & JohnsonSjukvård och läkemedel
Kimberly-ClarkKonusmentprodukter (icke cykliska)
Leggett & PlattKonsumentprodukter (cykliska)
Linde plcMaterial
Lowe’s Companies, Inc.Konsumentprodukter (cykliska)
McCormick & CompanyKonusmentprodukter (icke cykliska)
McDonald’sKonsumentprodukter (cykliska)
MedtronicSjukvård och läkemedel
NucorMaterial
Otis WorldwideIndustribolag
PentairIndustribolag
People’s United FinancialFinans
PepsiCoKonusmentprodukter (icke cykliska)
PPG IndustriesMaterial
Procter & GambleKonusmentprodukter (icke cykliska)
Raytheon TechnologiesIndustribolag
Realty IncomeFastighetsbolag
Roper TechnologiesIndustribolag
S&P Global(formerly McGraw Hill Financial, Inc.)Finans
Sherwin-WilliamsMaterial
Stanley Black & Decker Inc.Industribolag
SyscoKonusmentprodukter (icke cykliska)
T. Rowe PriceFinans
Target CorporationKonsumentprodukter (cykliska)
VF CorporationKonsumentprodukter (cykliska)
Walgreens Boots AllianceKonusmentprodukter (icke cykliska)
WalmartKonusmentprodukter (icke cykliska)
W. W. GraingerIndustribolag

Överkurs – avancerade strategier för de bästa aktierna

För de allra flesta brukar det bästa tipset vara att hålla sig till enkla strategier för att identifiera de bästa aktierna att investera i. Hitta bra aktier i vinstdrivande bolag och spar pengar regelbundet så brukar det bli en mycket lönsam affär på sikt. Svårare än så är det egentligen inte att bli rik på aktier.

Känner du att du vill få ut ännu mer av aktiemarknaden finns det gott om avancerade strategier, tekniker och metoder att utforska. Här är några exempel:

 • Swingtrading: Utnyttja svängningar i aktiemarknaden för att tjäna pengar på ganska kortsiktiga affärer. Varje affär varar från någon dag till några veckor.
 • Teknisk analys: Lär dig hur marknaden förhåller sig till aktiernas prisgrafer och begrepp som stöd, motstånd, medelvärden m.m. Teknisk analys kan vara användbart både för kortsiktig trading och för att tajma inträde i och utträde ur långsiktiga positioner.
 • Daytrading: Fokusera på kortsiktiga positioner som avslu*tas innan börsen stängs.
 • Algotrading: Ta hjälp av datorprogram och script för att gå i och ur en position helt automatiskt och vid bästa möjliga tillfälle. Kallas även för robothandel eller börsrobot.
 • Momentum: Investera i aktier som har högt momentum jämfört med andra aktier. T.ex. genom Relative Strength, Momentum eller Dual Momentum.
 • Trendföljande strategier: Köp aktier som följer en trend, t.ex. som ligger ovanför ett medelvärde som SMA200.
 • Kvantitativa investeringar: Använd en aktiescreener och använd mycket exakta filter för att hitta en liten grupp med köpvärda aktier.
 • Backtesting: Testa en aktiestrategi på historiska data för att ta reda på om den fungerar. Det går att backtesta både fundamentala och tekniska strategier.

Aktieutbildning och tradingutbildningar

Vill du lära dig mer teknisk analys, daytrading, swingtrading eller algotrading? Samuelssons Rapport har flera bra utbildningar för dig som vill bli proffs på aktier.

Läs mer om våra kurser

Sammanfattning

I denna artikel har vi gått igenom flera enkla sätt att hitta de bästa aktierna. Vi började med att gå igenom hur börsen och aktiemarknaden fungerar. Det är viktigt att förstå vad som påverkar aktiepriset på sikt för att kunna bedöma vilka aktier som är köpvärda. Vi har gett exempel på vad en bra aktie är. Det är ofta bäst att köpa aktier i bolag som du kan förstå dig på. Investera pengar i växande bolag som går med vinst. Utdelningsaktier tillhör ofta bland de bästa aktierna att äga – inte bara för nybörjare. Investmentbolag är ett annat exempel på bra aktier att ha i sin portfölj. Kom ihåg att inte lägga alla äggen i samma korg utan sprid på risken genom att köpa aktier i minst 12 – 15 olika bolag. Lycka till!

FAQ – Vanliga frågor och svar om de bästa aktierna

Hur hittar man de bästa aktierna?

Du kan exempelvis hitta riktigt bra aktier genom att använda en aktiescreener och genom att läsa årsredovisningar. Lyssna inte nödvändigtvis på analytikerna utan gör din egen bedömning av vilka aktier som är mest intressanta.

Vilka aktier är bäst?

Det brukar vara bäst att köpa aktier i bolag som du förstår dig på och som håller en hög kvalitet. Leta efter aktier i bolag med en öppen och ärlig ledning. Det är bra med företag som växer och som dessutom går med vinst.

Kan man verkligen slå index?

Ja – du kan slå index genom att köpa aktier i de bästa bolagen. Sikta gärna på lönsamma tillväxtbolag eller stabila utdelningsaktier för att kunna slå index. Däremot är det nästan omöjligt att slå index genom att försöka tajma marknaden.

När är det bäst att sälja en aktie?

Du bör sälja en aktie som inte längre matchar din strategi eller då du vill frigöra kapital för att köpa en ännu bättre aktie. Andra bra anledningar att sälja en aktie är om ledningen missköter sig, om företaget blir uppköpt eller om de företagets intjäningsförmåga drabbas. Att sälja aktier som kommer stiga är annars ingen bra idé.

Vad är aktievärdering?

Aktievärdering innebär att bedöma aktiens pris i förhållande till ett fundamentalt värde. Det kan t.ex. vara priset i förhållande till försäljning (P/S), vinst (P/E) eller det egna kapitalet (P/B).

Vad är utdelningsaktier?

Utdelningsaktier är aktier i bolag som delar ut en del av vinsten till aktieägarna. Läs gärna mer här: https://utdelningsaktier.nu

Vad är investmentbolag?

Investmentbolag är aktiebolag som har som affärsidé att äga aktier i andra bolag. Läs gärna mer här: https://investmentbolag.org

Vilka aktier är bäst för nybörjare?

Köp aktier i bolag som går med vinst och gärna som har stabila utdelningar. Gör det inte så invecklat utan investera i företag som du förstår dig på och som du tror har en god framtidspotential. Läs gärna mer här: https://samuelssonsrapport.se/aktier-for-nyborjare

Missa inte vår systersida som också skriver om och letar efter de bästa aktierna. Du hittar den här.

Bästa aktierna 2024 – Tips på bra svenska aktier att köpa idag | Äga en aktie på lång sikt

Bästa aktierna 2024 – Tips på bra svenska aktier att köpa idag | Äga en aktie på lång sikt (6)

Letar du efter de bästa aktierna 2023? Har du en summa pengar som du vill investera på börsen och vill köpa bra aktier för? Eller vill du börja spara i aktier regelbundet? I denna artikel går vi igenombra aktier och hur du hittar de bästa aktierna. Vi ger konkreta aktietips till dig som funderar på att köpa aktier. Här samlar vi mängder med idéer som verkligen fungerar om du vill bli rik på börsen – oavsett om du är nybörjare eller redan har erfarenhet av att investera i aktier.

URL: https://samuelssonsrapport.se/basta-aktierna/

Author: Håkan Samuelsson

Editor's Rating:
5

Aktie- och Fondportföljer sedan 2008

Live Resultat Sedan 2008. Vi har slagit index i över 10 år!

Jag vill Prova

Bästa aktierna 2024 – Tips på bra svenska aktier att köpa idag | Äga en aktie på lång sikt (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Moshe Kshlerin

Last Updated:

Views: 5817

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Moshe Kshlerin

Birthday: 1994-01-25

Address: Suite 609 315 Lupita Unions, Ronnieburgh, MI 62697

Phone: +2424755286529

Job: District Education Designer

Hobby: Yoga, Gunsmithing, Singing, 3D printing, Nordic skating, Soapmaking, Juggling

Introduction: My name is Moshe Kshlerin, I am a gleaming, attractive, outstanding, pleasant, delightful, outstanding, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.